Bernhard Schlink: A felolvasó

Michael Berg amikor felgyógyul a hosszú betegségéből meglátogatja azt a nőt, aki segített neki, amikor hónapokkal ezelőtt rosszul lett. Első pillantásra kialakul valamilyen vonzalom a "fiúcskában" a nála 20 évvel idősebb Hanna iránt. Egy kamasz fiú vonzódása egy érett nő iránt. A kapcsolat olyan mint a hullámvasút, de két biztos pont található benne: a felolvasás, és a szex. Michaelnek minden találkozáskor fel kell olvasnia valamilyen irodalmi művet Hannának. A nő titokzatos a fiú számára, és a "fiúcska" beleszeret Hanna Schmitzbe, de nemsokára Hanna eltűnik, kilép Michael életéből.
Hét év múlva látja újra Hannát most már joghallgatóként, egy bírósági tárgyaláson, ahol Hanna egy koncentrációstáborper vádlottja. Megdöbbentő részleteket tud meg a nő múltjáról, és el kell döntenie, hogy segít-e Hannán.

A mindössze 221 oldalas könyvecske hatalmas élményt nyújt az olvasónak. Az olvasás során folyamatosan azon gondolkozik az ember, hogy mit csinált volna abban a korban, abban a szituációban. A könyv bemutatja a vesztes nép érzéseit a saját felmenőik iránt. Mindenki bűnös volt??? Egyáltalán volt német áldozat?????? Nem az én dolgom eldönteni, válaszolni a kérdésekre, erre mindenki magában válaszol.
Hanna élete egy csapásra feltárul előttünk, nekem csak szánakozásra futotta, szántam Hannát és Michaelt is. Michael élete szorosan összefonódott Hannáéval, akár akarta akár nem, mert mély nyomott hagyott a nő a 15 éves lelkében. (Ez is egy érdekes szál, hogy miként teszi tönkre a fiúcska érzelmi, szexuális fejlődését egy korai kapcsolat egy idősebb nővel)

Ezt a könyv erős érzelmi kitöréséket vált ki az olvasóból, nekem nagyon tetszett. 10 pontot kap tőlem.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések