Iain M. Banks: Anyag

A történet Sursamenen, a titokzatos hagymabolygón játszódik. Ferbin, sarl királyi herceg tanúja lesz apja, Hausk király brutális meggyilkolásának. Nincs más lehetősége, mint a menekülés. Hűséges szolgálójával, Choubris Hols-szal elindul felfelé a hagymabolygó szintjein, hogy a felső szintre érve, űrhajóba szállva megkeresse nővérét, Anapliát. Nővére a Kultúra titkosügynöke, a hírhedt Rendkívüli Körülményeknek a tagja, aki apja halálhíre után hazaindul, hogy megadja neki a végső tiszteletet. Útköznem találkoznak a testvérek, és rájönnek arra, hogy nemcsak a királyságukat, hanem bolygójukat is nagy veszély fenyegeti.

A sarl nép késő középkori, kora újkori körülmények között él, addig a Kultúra népe a technikai fejlődés csúcsán áll. Egy igazi utópiát olvashatunk, ahol a Kultúra népei (fajai) pénzmentes életében, nincs betegség, öregség, és igazi halál sem. A fajok az írói találékonyságot ábrázolják, olyan sokszínűek és némelyik megdöbbentő. 
Mivel a galaxisban különböző fejlettségű fajok élnek, a Rendkívüli Körülmények (RK) feladata a láthatatlan beavatkozás, hogy ne irtsák ki egymást ezek a népek.

Ez az első könyvem az írótól, és bevallom a prológ és az első fejezet elolvasása után, kisebb káoszt éreztem a fejemben, és elég nehezen értettem meg a világot. De Banks világa egy idő után beszippant, és lassan kiderül az olvasónak, hogy ki kicsoda. Három fontos szereplő szemein keresztül látjuk a történetet. Ferbin herceg, testvére Oramen, és a titkosügynök testvérük Anaplia történetei adják a könyv cselekményét. Miközben olyan írói humorral találkoztam, amivel már régen nem. Ferbin csetlései-botlásai, az űrhajók nevei megnevettetik az olvasót.
"Útjának további szakaszait újabb és újabb hajónevek jelezték: a Boronáljunk Háromra fedélzetéről egy zömök trikomp szállította át az Irgumburgum Szörnyecskék nevű ÁKE-re. Ezután a Xenoglossza, a Légi osztályú KRH következett... Az utolsó kultúrabeli hajó, melynek fedélzetén átlépve a morthanveld zóna határát, a Ha elmész, Takaríts Fel Magad Után fantázianevet viselte."
Izgalmas kalandokban veszünk részt, miközben kitárul előttünk a Sursamen, illetve a Kultúra. Lassan megismerjük a főszereplőket, és a hátterüket. Az előbb említett humor miatt, még a gyomorforgató részek sem olvashatatlanok, azt is mondhatnám, hogy az olvasó nem tudja komolyan venni a felmerülő problémákat. De ez egyáltalán nem baj, mert így lesz igazán szórakoztató a könyv.
Én biztos fogok még olvasni az írótól!

A könyvet köszönöm az Agave Kiadónak!
9/10

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések