William Dietrich: Hadrianus fala

Teljesen véletlenül került ez a könyv a 2011-es várólistámra. Egy jó kis történelmi regényt szerettem volna olvasni, és szerencsére megkaptam megspékelve kalanddal és romantikával is.

Kr. u. 368-ban vagyunk Britanniában, ahol Draconak az a feladata, hogy kiderítse mi történt Valeriaval, a római nemeslánnyal, aki Marcus Flavius felesége, és kik idézték elő a lázadást a Római Birodalom ellen. Draco szisztematikusan hallgatja ki a szemtanúkat, és a vallomások alapján ismerkedünk meg mi is a szereplőkkel.

Valériának az apja egy buzgó szenátor, aki elszegényedett, és mindenáron pénzt akar szerezni. Ezért a lányát hozzáadja Marcus Flaviushoz, akinek viszont jó nevű nemeslányra van szüksége. Valeria nem bánja a házasságot, mert azt gondolja, így ki tud szabadulni a szülői házból. Még az sem zavarja, hogy a leendő férjét Britanniába helyezik rangos katonai pozícióba a házassága révén. Személyes szolgálójával, és testőrével indul a hosszú útra Rómából. Az utazás bár fárasztó, de a lány nagyon élvezi. Nem tudja, hogy a Britanniában állomásozó Galba szerette volna megkapni azt a kinevezést, amit a vőlegénye kapott. Ahogy a szigetre lép rádöbben arra, hogy mennyire távolra került a római civilizációtól. Itt az emberek teljesen mások, még a szolgák sem úgy viselkednek ahogy a szülői házban megszokta. Flavius a falnál van, ezért Galba a vőlegényéhez kíséri Valeriát. A több napos úton a lánynak nem szimpatikus Galba, ezért minden pillanatot megragad, ha bosszanthatja. Így történik, hogy kevés kísérettel elválik a Tribunustól, és megpróbálja megkeresni a vőlegényét egy közelebbi úton. De útközben megtámadják őket a barbárok, és a barbárok vezetője megismeri Valeriát, akinek sikerül elszökni a támadók elől, és végre találkozhat Marcus Flavius-szal.

A fő történeti szál mellett bepillantást nyerhetünk Londinium mindennapi életébe, ahogyan egy nagyon szép római esküvőn is együtt ülhetünk a vendégekkel. 
Valeria hamar rádöbben, hogy a férje nem fog annyi szabadságot és örömöt adni neki, mint ahogy remélte. Egy összeesküvés miatt a barbárok táborában találja magát az asszony, ahol megismerkedik Arden-nel, a vezetőjükkel. Teljesen összezavarja a férfi, az Attacotti törzs lakóhelyén szabadon jöhet-mehet, és akaratlanul is szimpatizálni kezd velük.  
Az olvasó Valeriával együtt ismerheti meg a törzs szokásait, és vallását. Az író szépen felvázolta a két tábort, a rómaiakat és a barbárokat. Mindkét oldalon vannak karizmatikus vezetők, és mindkét oldal élni akar Britanniában. Az "őslakosok" ki akarják rugdalni a rómaikat, azokat a rómaiakat, akik valójában már britek, hiszen a legtöbben vegyes házasságból születtek. A háttérben pedig megbújik a hataloméhség és a bosszú.

Tényleg nagyon jó volt olvasni. Nem volt egyetlenegy unalmas perc sem benne. A szereplőkkel igazán hamar lehet azonosulni, és onnantól kezdve lélegzetvisszafojtva szurkoltam nekik. Remélem többen is a kezükbe veszik ezt a könyvet.
9/10

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések