Andrzej Sapkowski: Vaják - Tündevér

Újraolvastam a Tündevért, mivel majd egy év telt el az első olvasásom között, és a 4. rész pedig itt figyel a polcomon. Nem szerettem volna semmit sem elfelejteni.

A végzet kardjában megismert Ciri lesz a főszereplő Sapkowski újabb könyvében. Itt már nem novellafűzért kapunk, hanem önálló regényt, amiben Ríviai Geralt megpróbálja a lehetetlent, életben tartani Cirit, a Cintrai Nőstényoroszlán, Calanthe királyné unokáját. A gyermeket magával viszi a vajákok központjába, Kaer Morhenbe, ahol ki akarják képezni a vajákmesterségre, de valami nagyon nem stimmel a lánnyal. A megmaradt vajákok érthetetlenül állnak szemben Cirivel, és segítséget kell kérniük.
Miközben Geralt Cirivel az eldugott várban él, a világ az újbóli nilfgaardi támadástól tart, és ahelyett hogy összefognának, megosztva erejüket egymásnak esnek az emberek és a másfajúak. Káosz és sötétség borul a világra.

Habár Ciri a főszereplője ennek a történetnek, és számomra igencsak keveset szerepel Ríviai Geralt, mégis egy lebilincselő, izgalmas regényt olvashattam. Sapkowski tökéletesen megformázza a 13 éves gyereklányt, vicces beszólásaival egyetemben. A könyv humora és Geralt cinizmusa mit sem változott, a párbeszédek dinamikusak, és a kétértelmű megjegyzések elgondoztatóak. Sapkowski világa jól kidolgozott, amiben az emberek és a másfajúak a háborúra készülődnek. Mocskos kis játékokkal próbálják a hatalmat egymástól megszerezni, és Geralt ebben a felfordulásban emberibb mint valaha.
Érdekes, de nekem folyamatosan elszorul a szívem, amikor ezt a sorozatot olvasom. Az író annyira jól ábrázolja a fantasy világában a földünkön élő összes (már bocsánat) rohadékot. Na és Geralt, aki semleges akar maradni, megtestesíti az igazi lovagot, aki csak akkor öl amikor muszáj, keserű szájízzel.

A történet hirtelen lesz vége, az olvasó nem kis fájdalmára. Ezért is olvastam újra ezt a részt, hogy amikor a végére érek levehessem a 4. részt. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a fantasy kedvelőknek kötelező ezt a sorozatot elolvasni!!
9/10
Kiadó: PlayOn
Kiadás éve: 2013
Terjedelem: 304 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések