Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Ezek a felszabadítók azt mondják, azért hoztak engem Angliába, hogy segítsek megváltoztatni a történelem menetét. Nos, ezt majd meglátjuk. De ha ilyen sokáig éltem, kell, hogy legyen valami oka.
Miután még gyerekként elrabolták Afrikából, hogy rabszolgaként Dél-Karolinában dolgozzon, Aminata Diallo csak a szabadulására tudott gondolni és arra, hogyan juthatna vissza szülőfalujába. Először egy indigó-kereskedőhöz került, aki felismerte a fiatal lány páratlan intelligenciáját. Később, már felnőtt nőként, elszakadt férjétől és gyermekétől és a Függetlenségi Háború káoszában találta magát.
Manhattan-ben Aminata segít a „Négerek könyvét” megírni, amely azon feketék nevének listája, akiknek szolgálataikért az angol király szabad elvonulást ígért Új-Skóciába. Amikor a brit rabszolga-felszabadítók új „kalandokat” keresve eljutnak Sierra Leone-ba, Aminata közreműködik abban, hogy 1200 új-skóciai fekete költözhessen vissza Afrikába. Aminata tevékenysége felnyitja a brit közvélemény szemét, ami nagyban segíti a felszabadítási törekvéseket.
Ez a magával ragadó történet egy figyelemre méltó nő életéről hat évtizedet és három kontinenst ölel át és a történelem egy kegyetlen fejezetét eleveníti fel.

Úgy gondolom kevés figyelmet kapott ez a megrázó, gyönyörűen megírt regény. Kár érte, mert rendkívüli élményben vehet rész az olvasó, ahogy végigkíséri Aminata életét. Maga az idős asszony meséli el azt a sok szörnyűséget amin keresztülment az élete során. Visszaemlékezéseiben először gyereklányként találkozunk vele, egy szerető családban élve. A lányt intelligenciája és tanulási vágya kiemeli a kis falu hasonlókorú gyerekei közül. A törzsi szokások, az afrikai táj elevenedik meg a sorok között, és az a borzalom amit rabszolgaságnak nevezünk. Azt hiszem a fiatal Aminata rádöbbenése arra, hogy a saját fajtársai rabolják és adják el a fehéreknek, egy választóvonal volt az életében. A rabszolgaszállító hajóról már sokszor hallottunk mi olvasók, mégis megdöbbentő még mindig (és felfoghatatlan), hogy a haszon miatt mi mindenre képesek az emberek. Aminata foggal körömmel próbál életben maradni ebben az embertelenségben, és a természetes esze mindig kisegíti a lehetetlen helyzetekből. Az a cél lebeg a szemei előtt, hogy egyszer visszatérjen a szülőfalujába és szabadnak mondhassa magát. Számos mellékszereplőt ismerhetünk meg, akik valamilyen úton-módon a nő életében szerepet játszanak. Miközben a kitűzött célját szeretné elérni, maga is fontos szereplője lesz a rabszolgaság eltörlésének kísérletében.

Nekem a regény eredeti borítója jobban tetszik, a nő arca szinte életre kell a papíron. A magyar borítóval ellentétben a cím elolvasása után már a rabszolgaság jut eszembe róla, anélkül, hogy a fülszöveget elolvasnám.

Aminata Dialloval átélhetjük mindazon szenvedéseket amit a rabszolgák átélhettek, és megismerhetünk egy nagyszerű asszonyt, aki ember maradt mindvégig. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet.

10/10

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2013
Terjedelem: 592 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések