Shilpi Somaya Gowda: Az eltitkolt lány

Szeretem a női sorsról szóló könyveket, még akkor is, amikor a feminista énem olvasás közben folyamatosan berzenkedik. 

Az indiai Kavita titokban szüli meg második gyermekét, mert nem akarja elkövetni azt a hibát, amit az első gyermekénél elkövetett. Azaz lánygyermeket szülni, és engedni, hogy kioltsák az életét. Az istenek most sem kegyesek hozzá, ismételten leánygyermeknek ad életet, de a családjától eltitkolva, egy árvaházba viszi a kisdedet. 
Az amerikai Somernek minden vágya az, hogy gyermeke lehessen, de képtelen kihordani a magzatot. Úgy érzi összeomlik az eddigi élete, és az indiai származású férje alig tud lelket önteni belé. A két nő sorsa összefonódik, amikor Somer beleegyezik az örökbefogadásba, és egy indiai árvaházból magukhoz veszik Asha-t, aki nem más, mint Kavita elhagyott gyermeke. 
Kavita nehezen tudja feldolgozni gyermekeinek elvesztését, még azután is, hogy a hőn áhított kisfia megszületett. Somer pedig úgy érzi, hogy képtelen megfelelni anyaként, ráadásul kirekesztettnek érzi magát a saját családjában is. A problémát csak növeli, amikor az immár felnőtt Asha elkezdi felkutatni a gyökereit.

Nehéz erről a regényről írnom. Felkavaró, dühítő, hogy még a mai világban is milyen kegyetlenül bánnak a nőkkel!!! Hogy mennyire kevés leánycsecsemő születik Indiában!!! Hogy még mindig nem vesznek emberszámba bennünket!!!! Ilyenkor persze minden "női" sérelmem is előtör, és legszívesebben a sarkaitól fogva ráznám meg a világot, hogy ébredjenek már fel!!!!! 

Két szálon fut a cselekmény, Kavita és Somer életét ismerhettem meg, összekötő kapocsként Asha áll közöttük. Az indiai részek mélyen felkavartak, a szegénység, a mocsok, a tudatlanság mind mind Kavita életének részét képezi. Másrészt Somer, mint a mai modern nő, okos, tanult, jól ápolt, sikeres, és mégis fájdalmától összezúzva éli a maga boldogtalan életét.
Az anyaság központi elemként jelenik meg a műben, Somer szélmalom harca saját gyermekért, és Kavita szívében mélyen eltemetett lányokért. Sajnáltam mindkét nőt, de Somert az örökbefogadás után nem mindig tudtam megérteni. Elvakultságát az indiai kultúra ellen fárasztónak éreztem, akkor minek megy férjhez egy másik nációhoz tartozó emberkéhez!!!! 

Hibáitól eltekintve ez a regény nem hagyja hidegen az olvasót. Valamilyen véleményt formál róla, szinte beleégeti magát az ember szívébe. Érdemes elolvasni!
9/10
Kiadó: M-érték
Kiadás éve: 2012
Terjedelem: 384 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések